Webwinkel

Haal jij alles uit je webwinkel?

7 mei 2020
leestijd 8 minuten

Juist nu we de komende tijd toegewezen zijn op online en veel thuis zullen zijn merk ik dat veel ondernemers twijfelen of ze de online presentatie van hun bedrijf of product wel zo goed mogelijk hebben ingericht.

Ik zal in dit blog artikel ingaan op de drie belangrijkste zaken om rekening mee te houden wanneer je een webwinkel hebt of wilt gaan beginnen.

Data verzamelen

Er zijn tal van manieren om data te verzamelen zowel offline als online. Maar de grootste uitdaging is om al deze data in één systeem te krijgen. 

Tip 1: Verzamel data en breng dit samen in één systeem

Wanneer je al een webwinkel hebt verzamel je waarschijnlijk al heel veel data via Google Analytics, Facebook en Hotjar. Nog niet? Begin daar dan nu mee! Maar zowel offline als online is er nog zoveel meer data die je kunt verzamelen en kan samenvoegen met elkaar. Denk aan data die je verzameld met je nieuwsbrieven, social media, betaalde advertenties, offertes, reviews, spaaracties, bestelhistorie en nog veel meer. De data op één plek samenvoegen en koppelen aan je klantgegevens zorgt ervoor dat je de communicatie richting je klant persoonlijk kan maken.

Wanneer je doormiddel van koppelingen alle data weet samen te brengen in één systeem als overzichtelijk dashboard en koppelt aan je klantgegevens, dan kun je de communicatie richting je klant persoonlijk maken en gebruiken om je webwinkel te personaliseren en heel doelgericht content aan te bieden. Het effect van deze persoonlijke communicatie? De klantervaring van je bezoeker naar een hoger niveau brengen.

Meerwaarde bieden

Mijn tweede tip is voor veel webwinkeliers een heel erg voor de hand liggende tip of misschien toch niet?

Tip 2: Zorg ervoor dat alles in het teken staat van meerwaarde bieden

Jouw online winkel bied zoveel mogelijkheden om meerwaarde te bieden aan je bezoekers. Online kun je namelijk de behoefte van je klant al aflezen wanneer deze je winkel binnen stapt. Niet teveel vragen stellen, of laten zien wat je allemaal hebt liggen. Het is namelijk al duidelijk waarvoor de klant je winkel binnen komt. Hier zijn geen lange gesprekken of verkooppraatjes voor nodig. Richt je winkel helemaal in op jouw bezoeker om zo persoonlijk en gericht mogelijk te bieden waarvoor deze naar jouw webwinkel komt.

Ik zie veel webwinkels gemaakt of geoptimaliseerd worden met het idee ik moet online mijn producten zo compleet mogelijk aanbieden om te verkopen. Of, ik moet op prijs, kwaliteit of service scoren of gewoon online aanwezig zijn om meer naamsbekendheid te krijgen voor mijn product. Maar probeer dat los te laten. Er zijn in iedere branche goede online concurrenten en gratis verzending of het aanbieden van een live chat is geen unique selling point meer. Dit is dus niet het juiste uitgangspunt voor het maken van een webwinkel.

Maak duidelijk persona’s waarin je verschillende klantgroepen met specifieke wensen en behoefte omschrijft. Test je webwinkel en de flow door het proces met de wensen en behoefte van deze persona’s. Hierdoor kun je bepalen op welke moment je welke content en diensten wilt aanbieden en in welke fase van de customer journey jouw klant zicht bevindt. Hierdoor zal een bezoeker van jouw webwinkel zich begrepen voelen en met gemak door jouw winkel begeleid worden. Dit zul je ongetwijfeld in het conversie percentage terug zien. Relevantie en meerwaarde bieden dat zijn de termen waarmee je aan de slag moet. Je kunt je webwinkel hierop continue blijven optimaliseren en je acties baseren op je verzamelde data. Bedenk ook goede marketing campagnes die je hierop kunt inrichten en kunt bijsturen.

Klein beginnen

Het kan niet anders dat ook jij goede concurrentie hebt op internet met serieuze marketing budgetten. Al helemaal wanneer je producten aanbiedt die gericht zijn op consumenten.

Tip 3: Start laagdrempelig en probeer uit

Begin daarom klein en specifiek. Het succes van jouw webwinkel valt of staat met de hoogte van je budget. Hoe meer budget je hebt voor het uitwerken en ontwikkelen van een goede webwinkel hoe meer kans van slagen. Begin daarom met een webwinkel die zich richt op een duidelijke markt met een specifieke doelgroep. Wanneer je deze webwinkel online hebt kun je geleidelijk aan testen wat wel en wat niet werkt. Achterhaal waar de behoefte liggen van jouw bezoekers. Je zult zien dat je veel gerichter te werkt gaat met het maken van content en het inrichten van je webwinkel. Probeer dus in kleine stappen dingen uit en begin niet met het complete assortiment in éénkeer perfect probeert te presenteren.

Uiteraard moet je webwinkel compleet zijn qua functionaliteiten en goed doordacht zijn qua ontwerp maar je kunt dit ook bereiken door te beginnen met een aantal producten die een specifieke behoefte of probleem uitkomst bieden. Zeker nu met deze coronacrisis zie je hoe belangrijk het kan zijn om snel te kunnen schakelen en je business aan te passen naar de behoefte van je doelgroep.

Belangrijk hierin is dat je goede ideeën hebt en de onderscheidende factor van jouw bedrijf boven water haalt, hiermee ga je jouw webwinkel onderscheiden en uniek maken. Ga je ideeën vervolgens live testen bij je doelgroep door het uitzetten van betaalde marketing campagnes om feeling te krijgen bij de markt. Wat spreekt aan en wat trekt nieuwe bezoekers. Probeer dit slim en behapbaar in te zetten om vervolgens de verzamelde data te analyseren. Je kunt nu de ideeën die het beste resultaat opleveren verder uit werken.