Webshop starten?
Webshop starten?

Webshop starten?

Geld verdienen met de inkomsten van je eigen online webshop. Vanuit je luie stoel. De buurman kan het ook! Helaas wordt hier vaak veel te gemakkelijk over gedacht.

Bezint eer ge een webwinkel begint

De eerste vraag is of het überhaupt verstandig is om een webwinkel op te zetten. Alles in de wereld is online al te koop en concurreren met grote platformen is niet te doen. Start eerst eens met een gewoon goede website. Een website die goed vindbaar is en er goed uitziet kan net zo goed verkoop opleveren. Ook op een normale website kun je het aanbod van je producten of diensten goed presenteren en verkopen.

Wanneer is een website een webwinkel?

Op een webwinkel kunnen je klanten bestelde producten of diensten direct betalen.  Meestal gebeurt het online afrekenen via iDeal of creditcard. Als beheerder kun je per klant zien wat besteld is en welke opdrachten onderhanden zijn. Als de klant gewoon heeft ingelogd, en niet als gast heeft besteld, is de bestelhistorie te raadplegen.

Meertalige webwinkel

Een online webwinkel is ook in het buitenland te raadplegen. Afhankelijk van wat je aanbiedt, wat je verzendkosten zijn etc. kan het dus zijn dat buitenlandse bezoekers een bestelling doen op jouw webwinkel. Wil je dit stimuleren dan kun je meertaligheid laten inbouwen, buitenlandse betaalopties integreren, je voorwaarden aanpassen etc. Bij een meertalige webwinkel zie je ook vaak dat buitenlandse domeinextensies gekoppeld worden (voor Duitsland .de en voor België .be, bijvoorbeeld). Als je ook in het buitenland wilt leveren moet je hier allemaal rekening mee houden.

WooCommerce webwinkel

Om een website een webwinkel te laten zijn bouwen wij WooCommerce in. WooCommerce is een plug-in in WordPress waarmee we je webwinkel inrichten en helemaal voor jou op maat maken. Om WooCommerce te laten werken moeten we heel wat pagina’s stylen in de huisstijl van jouw website. Denk hierbij aan de productpagina, categoriepagina, overzichtspagina maar ook de afrekenpagina en de bedankpagina. Ook stellen we e-mails in, en ook die geven we een opmaak mee die past bij jouw huisstijl. Daarnaast moeten betaalopties, voorraadbeheer, facturatie, zoekfunctie en zoekfilter ingebouwd worden. Het inbouwen van een webwinkelsysteem in je WordPress website is maatwerk en daar is dus extra budget voor nodig.

Geen WordPress thema voor je webshop gebruiken

Websites die gebouwd zijn vanaf een thema worden door ons niet ondersteund. Webwinkels die gebruik maken van een thema net zo goed niet. Een WordPress thema kun je voor een paar tientjes kopen en gemakkelijk zelf inrichten. Je hoeft er dus niet of nauwelijks aan te programmeren. Nadelen zij echter dat je niet flexibel bent in het design want je bent gebonden aan de mogelijkheden van het thema. Ook ben je niet flexibel in het inrichten van de mogelijkheden. Ook als je extra wensen hebt ten aanzien van bijvoorbeeld voorraadbeheer, facturatie of verzending ben je gebonden aan wat het thema aan mogelijkheden heeft ingebouwd. Daarnaast gebruikt een thema heel veel code die generiek is en voor een groot deel niet nodig voor jouw webwinkel. Het WordPress thema zorgt ervoor dat je webwinkel niet goed vindbaar wordt en over het algemeen ook nog erg traag reageert.

Geen blockbuilder gebruiken!

Een WordPress website waaraan niet geprogrammeerd is maakt gebruik van een blockbuilder zoals WP Bakery, Divi of Elementor. Websites of webwinkels waarbij een blockbuilder is gebruikt worden niet door ons ondersteund. Wij nemen deze ook niet voor je in onderhoud. Een blockbuilder werkt enorm vertragend, we kunnen er maar weinig aan aanpassen en het zit in de weg als de vindbaarheid van je website of webwinkel wil vergroten.

Shopify webwinkel

Een Shopify webwinkel is een webwinkel die helemaal anders werkt dan een maatwerk website. Shopify is een platform waarop je een abonnement kunt nemen. Je kunt op het platform zelf een webwinkel opbouwen en inrichten. Shopify is een goedkope oplossing zonder een grote eerste investering. Pixel Creation is geen fan van Shopify omdat wij webwinkels bouwen, op maat, naar wens, goed vindbaar etc. Maar Shopify is geen slecht systeem en in elk geval een betere optie dan een WordPress website met een ingebouwd thema en een blockbuilder. Naast WooCommerce en Shopify zijn er meer opties voor het bouwen van een webwinkel. Lees hier meer over de verschillende soorten webwinkelsystemen.

Webwinkel starten?

Het starten van een webwinkel lijkt veel op het starten van een fysieke winkel. Je moet je erin verdiepen of het je waard is om de strijd aan te gaan. Je moet je verdiepen in de verschillende systemen die er zijn. Hoe wil je dat je webwinkel eruitziet? Wat zeg je met de vormgeving van je webwinkel? Welk systeem gebruik je? WooCommerce? Shopify? Of nog een van de vele andere soorten die er zijn? Wij van Pixel Creation geven je graag een eerlijk advies. Als wij denken dat het voor jou niet rendabel is dan zeggen we dat. Als we denken dat een Shopify webwinkel in jouw geval volstaat dan adviseren we dat. Belangrijkste is dat je tijdig de juiste beslissingen neemt. Beslissingen die, als de webwinkel eenmaal staat, niet zo gemakkelijk zijn terug te draaien. Wij willen je graag adviseren over de te nemen stappen zodat jij straks een florerende webwinkel kunt runnen, het liefst vanuit je luie stoel 😉

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

1