Code review
Code review

Code review

De developers van Pixel Creation werken intensief samen. Code review of codebeoordeling is een activiteit waarbij wij elkaars code controleren en beoordelen.

Code review waarop?

De ene collega controleert de code van de ander. Dat noemen we een code review. Maar waar moet de collega die de code review uitvoert op letten? Het zijn een heel aantal punten waarop de code beoordeeld wordt, denk o.a. aan:

  • Doet de code dat waarvoor het is geschreven?
  • Is de opbouw van de code duidelijk, ook voor een ander?
  • Zijn er fouten gemaakt in de code?
  • Is de code veilig gemaakt?
  • Zijn de nieuwste scripts gebruikt?
  • Is alles duidelijk gedocumenteerd?
  • Is de code gemakkelijk overdraagbaar?

Git

Als meerdere programmeurs aan eenzelfde project werken gebruiken we een systeem voor versiebeheer. Dit systeem, Git, is onder programmeurs erg bekend en maakt het dus mogelijk om met elkaar mee te kijken en exact te traceren wie welke code heeft geschreven.

GitHub

Als planningtool gebruiken we bij Pixel Creation GitHub. GitHub is een online platform gekoppeld aan Git. GitHub wordt door iedereen in de organisatie gebruikt. Deze tools helpen ons om de opdrachten zo efficiënt mogelijk uit te voeren. De code reviews plannen we hierin in zodat de developers exact weten welke acties op welk moment uitgevoerd moeten worden, of het nu een programmeertaak of een code review taak is.

Code review als onderbreking

Elkaars code bekijken en beoordelen als onderbreking helpt de programmeurs om scherp te blijven tijdens het coderen. Een collega bekijkt de broncode die dan nog niet af is en beoordeelt de code op werking, kwaliteit, standaardisatie en documentatie. Omdat de programmeur die de code schrijft weet dat de code review gedaan zal worden zal alles gedaan worden om de code zo netjes mogelijk te schrijven en daarbij aantekeningen te maken hoe het werkt en welke keuzes gemaakt zijn. Deze aantekeningen noemen wij documenteren. Afhankelijk van de grootte van de programmeurklus zal tussentijds, als onderbreking dus, een of meerdere keren een code review worden gedaan.

Code review als eindcontrole

Nadat de programmeur klaar is met de programmeeropdracht kan de software in gebruik genomen worden. Maar voordat dat gebeurt voeren we nog een maal een complete code review uit. Verborgen kwetsbaarheden zoals risico’s op hacken, crashen of niet kunnen updaten komen aan het licht. Hoe beter de code hoe beter de software werkt maar ook het onderhoud zal later minder tijd en geld kosten.

Kiezen voor kwaliteit

Pixel Creation levert graag de hoogste kwaliteit in design en techniek. Bij veel van onze producten en diensten is dit duidelijk zichtbaar. Voor code geldt dat je code moet kunnen lezen om het verschil te kunnen zien. Juist bij het programmeren wordt snel een foutje gemaakt of iets over het hoofd gezien. Code reviews helpen ons om elkaar scherp te houden en de hoogste kwaliteit aan code op te leveren. Kies je voor kwaliteit? Kies dan voor Pixel Creation. Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over!

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

1