XML sitemap nodig?
Sitemap voor Google

XML sitemap nodig?

Verhoog de vindbaarheid van je website met een sitemap! Hoe en waarom? Je leest het hier!

Wat is een sitemap? Heeft jouw website al een sitemap? En zo niet wat moet je dan doen? Regelmatig krijgen wij vragen over nut en noodzaak van een sitemap op je website. Maar ook: ‘Ik hoorde dat je een sitemap moet hebben, is dat zo? En heb ik dat ook nodig?’

Sitemap pagina

Een sitemap is niet hetzelfde als een menu. Een sitemap is ook niet een soort organogram van je website. Maar het lijkt er wel veel op; een sitemap is een pagina (of document) welke online staat op je eigen website en waarmee je de inhoud van je site overzichtelijk hebt gemaakt voor zoekmachines.

Alle pagina’s, nieuwsberichten, blogs en angenda items staan in de sitemap. Netjes gerubriceerd zodat zoekmachines (lees: Google) snelle door je website kan crawlen. Je voegt een sitemap bestand of pagina toe aan je website, primair bedoeld om de vindbaarheid van alle content te verhogen.

Automatische sitemap?

Ja, het is mogelijk om de sitemap automatisch de laten genereren. Maar soms wil je bepaalde pagina’s niet vindbaar hebben of je wilt juist bepaalde zaken extra vindbaar maken. Met een sitemap kun je hierin sturen. Pagina’s die voor gemiddelde bezoeker van je website niet belangrijk zijn kun je uitsluiten en afbeeldingen die je extra belangrijk vindt kun je opnemen in de sitemap van je website.

Is een sitemap altijd noodzakelijk?

Als je maar een paar pagina’s online hebt staan en deze zijn al goed geindexeerd is het toevoegen van een sitemap niet nodig. Met andere woorden Google kan de pagina’s van je website ook vinden zonder sitemap. Toch helpt het om een sitemap toe te voegen. Google waardeert het als je zelf actief bent in het doorgeven van wat belangrijk is en wat niet. Een sitemap helpt je dit met Google te communiceren. Juist voor wat grotere websites met veel pagina’s helpt een sitemap. Pagina’s worden sneller geindexeerd en dat wil je. Ook landingspagina’s kun je opnemen in de sitemap zodat deze toch vindbaar worden, ondanks dat ze niet in het menu van je website te vinden zijn.

XML-sitemap

Heb je al een sitemap? Contorleer dit door /sitemap.xml of /sitemap_index.xml achter je domein in te geven: https://jouwdomein.nl/sitemap.xml, of test het met SEO Sitecheckup.

Pixel Creation maakt graag een sitemap voor je. Wij denken met je mee over hoe deze het beste opgebouwd kan worden en we maken de sitemap in de code of via de Yoast plugin. Vervolgens vermelden we de link van de sitemap in een bestandje (robots.txt) en we melden Google waar ze de sitemap kunnen vinden. Dit geven we in via Google Search Console. In dit platform van Google controleren we regelmatig in hoeverre jouw sitemap nu helemaal duidelijk is voor Google. Je kunt in het dashboard van Googel Search Console altijd zien hoe je ervoor staat en, indien nodig, bijsturen.

Niet zeker over je sitemap?

Ben je er niet gerust op dat de sitemap goed is ingericht, via de code aanroepbaar is of ben je bang dat Google niet alle pagina’s van je website geindexeerd heeft? Onze SEO specialisten checken graag hoe je ervoor staat. Neem vrijblijvend contact op en we kijken graag even met je mee. Een goed aanroepbare sitemap is niet moeilijk om te maken maar wel erg belangrijk om te hebben!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je altijd graag!

Contact

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je altijd graag!

Contact
1