Comprimeren van afbeeldingen
Comprimeren

Comprimeren van afbeeldingen

De snelheid van jouw website is erg belangrijk. Niet alleen voor de gebruikerservaring, maar ook voor jouw positie in Google en voor de effectiviteit van jouw website. Toch zien we vaak nog dat veel afbeeldingen op websites onnodig groot zijn.

Afbeeldingen met een bestandsgrootte van 2MB of zelfs meer komen we vaak tegen, terwijl dit een grote invloed heeft op de laadtijd van een website. In deze eerste tip gaan we daarom verder in op hoe jij jouw afbeeldingen kunt comprimeren en de bestandsgrootte kan verkleinen (zonder dat hierdoor de kwaliteit van de afbeelding enorm achteruit gaat).

Een handige tool: TinyPNG

Voor het verkleinen van afbeeldingen raden we aan om gebruik te maken van een erg handige tool: TinyPNG. TinyPNG is gratis te gebruiken en verkleint de bestandsgrootte van afbeeldingen tot wel 70% of 80%, terwijl de kwaliteit goed blijft. Hiervoor bieden ze twee handige mogelijkheden: (1) afbeeldingen handmatig verkleinen en (2) afbeeldingen automatisch verkleinen. Als je naar www.tinyjpg.com of www.tinypng.com gaat kun je handmatig 20 afbeeldingen per keer verkleinen (met een maximale grootte van 5 MB).

TinyPNG een handige tool om te gebruiken voordat je een nieuwe afbeelding wilt uploaden, maar achteraf kost het natuurlijk erg veel tijd om alle afbeeldingen op jouw website te verkleinen. Gelukkig biedt TinyPNG ook de mogelijkheid om automatisch een groot aantal afbeeldingen te ‘comprimeren’.

Afbeeldingen automatisch verkleinen via de TinyPNG plug-in

Wanneer je een WordPress website hebt dan kun je gemakkelijk gebruikmaken van de TinyPNG plug-in. De gratis versie van deze plug-in biedt de mogelijkheid om tot 500 afbeeldingen per maand te verkleinen, met slechts 1 klik op de knop.
Na het installeren van de plug-in kun je gemakkelijk een gratis account aanmaken. Hiervoor hoef je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen (dus geen betaalgegevens of iets dergelijks).

Voordat je de afbeeldingen door TinyPNG heen haalt kun je zelf kiezen welke ‘versies’ van de afbeeldingen je wilt comprimeren. Iedere afmeting van de afbeelding die je wilt laten verkleinen telt als een compressie, dus je kunt er in eerste instantie ook voor kiezen om alleen even de originele afbeelding te optimaliseren. De originele afmeting is vaak het meest belangrijk.

Wil je alle afbeeldingen in één keer comprimeren en ben je bereid daar wel wat geld voor te betalen? Dan kan dat ook gemakkelijk door jouw account te upgraden naar een betaald account. Je betaalt per compressie, dus je zit niet aan een maandelijks bedrag vast!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je altijd graag!

Contact

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je altijd graag!

Contact
1