Feeds
Feeds

Feeds

Wat grotere websites maken vaak gebruik van feeds. Feeds zijn als het ware softwarebruggen die websites onderling met elkaar verbinden. Als je op de ene site iets invult kan het op de andere site getoond worden. Hoe het werkt? Data wordt ‘achter de schermen’ doorgesluist en dat kan op verschillende manieren. Een feed stelt je in staat om data centraal op te slaan en te beheren; dit levert besparingen op in tijd en geld.

Verhaal met twee kanten

Een koppeling tussen twee databases is een ‘verhaal met twee kanten’; de aanbieder van de data moet de gegevens gestructureerd aanleveren (zenden) en dat doen ze door een feed aan te bieden. De gebruiker van de data (de ontvanger) moet de data ophalen uit deze feed voor gebruik op de eigen website. Om het wat duidelijker te maken geef ik je hierbij het voorbeeld van de website voor een makelaar. In dit geval gaat het om Soeteman Makelaars maar dat is niet de enige makelaar waarbij wij met feeds werken.

Voorbeeld van een feed

In Nederland worden particuliere woningen in de meeste gevallen via Funda aangeboden. Het databeheer heeft Funda ondergebracht bij RealWorks. Als een makelaar een woning wil opvoeren in Funda kan hij deze dus via het RealWorks netwerk op Funda publiceren. RealWorks zorgt ervoor dat de woning via een feed wordt aangeboden aan zowel Funda als aan de website van de makelaar. De woning staat dan via beide platformen te koop, hoewel de gegevens maar eenmaal zijn ingevoerd. Het type feed dat hier gebruikt is noemen we een XML-feed. Er zijn ook andere soorten feeds maar dat staat los van de werking voor de gebruiker.

Back-end werkzaamheden

Een feed is eigenlijk een lange lijst waarin alle benodigde data gestructureerd wordt weergegeven. Onze back-enders bouwen een script waarmee de koppeling met deze lange lijst wordt gemaakt. Daarbij verbinden we de in de feed aangeboden velden met de velden in onze eigen database. Zo kan het zijn, in het voorbeeld van de makelaarswebsite, dat het veld ‘CV’ gekoppeld wordt aan ons veld ‘verwarming’. Als de velden goed gekoppeld zijn wordt de data ingeladen in de database. De website is helemaal door ons gebouwd maar bepaalde data wordt opgehaald vanuit de aangeboden feed.

Nadat de data beschikbaar is in onze eigen database stellen we de ‘verkeersregels’ in. Een vraag: Als we vervolgens wijzigingen doorvoeren in de gegevens in onze database, moet dan de data aan de andere zijde ook bijgewerkt worden? Dat ligt eraan. Er kan enkelzijdige synchronisatie worden ingesteld of tweezijdige synchronisatie. Zodra dit allemaal werkt maken we de data beheerbaar via het CMS. De tot nu toe beschreven werkzaamheden vallen allemaal onder back-end werkzaamheden.

Front-end werkzaamheden

Als de back-end werkzaamheden zijn afgerond kunnen we aan de slag met de front-end. De velden die op de site worden opgehaald moeten ook mooi getoond worden. Zo kan het veld ‘verwarming’ een tekst zijn of een icon; de vormgeving die wij toevoegen aan de data bepaalt de weergave op de website. Ook wordt een bepaald letterfont gebruikt en het veld wordt bijvoorbeeld zowel in een overzicht getoond als op een enkelvoudige pagina; in dit geval van de woning. Alle werkzaamheden die gedaan worden om het op de website aantrekkelijk te tonen noemen we front-end werkzaamheden.

Technische kennis in huis

Conclusie: feeds leveren besparing op in tijd en geld en je werkt in principe met één primaire databron waardoor voor iedereen duidelijk is waar wat beheert moet worden. Voor het instellen van een feed moet er heel wat gebeuren maar als het eenmaal werkt dan is dat geweldig. Pixel Creation heeft in het verleden heel wat feeds gebouwd. We hebben ervaring met verschillende soorten feeds, naast XML is dat bijvoorbeeld Jason. Pixel Creation werkt met feeds bij websites voor makelaars maar ook bij het bouwen van webwinkels of andere online platformen worden feeds gebruikt om data op te halen, te verrijken en te gebruiken. Voorbeelden van andere websites waarin feeds gebruikt worden zijn lst.nl, trouwen.nl, lineaire-geleiding.nl.

Overweeg je met feeds te gaan werken?

Feeds integreren is werk voor de technische specialisten binnen het Pixel Creation team. Als je overweegt om een feed te gaan gebruiken laat je dan vooraf goed adviseren. Qua techniek zijn er verschillende keuzes te maken die allemaal gevolgen hebben voor de werking, de beheerbaarheid en ook voor de vindbaarheid (SEO) van jouw website. Wij van Pixel Creation hebben de kennis in huis om je hierin goed te adviseren en dat doen we dan ook graag!

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal een overzicht van alle tips, ideeën en ontwikkelingen. Zo blijf je werken aan je website, handig toch?

Inschrijven

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal een overzicht van alle tips, ideeën en ontwikkelingen. Zo blijf je werken aan je website, handig toch?

Inschrijven
1