Lettertype kiezen
Welk font?

Lettertype kiezen

Net zoals bij drukwerk bepaalt een letterfont heel veel in de uistraling van je webdesign. Of de tekst van de website gelezen wordt en hoe goed deze gelezen wordt is sterk afhankelijk van letterfont, korpsgrootte en regelafstand.

Wanneer welk lettertype?

Vrijwel elk lettertype kent verschillende vormen. Naast de regular (vaak de ‘roman’) kun je denken aan cursief (scheef) of vetgedrukt (bod) of juist heel dun en mager (thin). Afhankelijk van je wensen en van wat past bij jouw bedrijf kiezen we een letterfont en daarna maken we de keuze welke varianten van dat font we gebruiken op de website. Letterfonts kun je onderverdelen in verschillende categorieën.

 • Serif. Schreefletters. Elke letter heeft voetjes/stokjes aan de boven- en onderkant. Serif is het Engelse woord schreefletters. (Voorbeelden: Univers en Times New Roman).
 • Sans-serif. Schreefloze letters. Schreefloze letters zijn strak en eenvoudig. Veel modernere lettertypen zijn schreefloze letters. (Voorbeelden: Helvetica en Arial)
 • Script. Script-lettertypen lijken met de hand geschreven.
 • Decoratief. Decoratieve lettertypen zijn bijzonder en vallen op. Het zijn eigenlijk een soortement van ‘fantasieletters’. Meestal wel goed herkenbaar maar toch minder goed leesbaar.
 • Monospace. Elk karakter (elk teken) neemt even veel ruimte in beslag; is dus even breed. Dit geldt dus voor zowel letters als cijfers. (Bekend voorbeeld: Courier).

Merkbeleving

Een goed leesbaar en passend lettertype versterkt de beleving van jouw merk. Bezoekers zijn zich er wellicht niet bewust van maar haken toch sneller af als het gekozen lettertype niet aansluit bij de beleving die je als merk wil uitstralen. Als het lettertype wel goed aansluit en consequent is doorgevoerd in alle merkuitingen dan is dat ondersteunend aan je merkidentiteit.

Gebruiksvriendelijkheid

Een goed gekozen letterfont maakt dat jouw tekst goed te lezen is en dat de bezoeker de informatie snel tot zich neemt. Om je website nog beter toegankelijk te maken bouwen wij een toegankelijkheidstool in. Hiermee kan de bezoeker van de site de leesbaarheid van de tekst naar behoefte aanpassen.

Lettertype traceren

Wil je weten welk letterfont jullie als bedrijf gebruiken? Er zijn verschillende manieren om een lettertype te achterhalen. In Chrome gebruiken we hiervoor WhatFont of we bekijken de broncode (rechter muisknop en dan: inspecteren). Ook kun je via WhatTheFont het lettertype achterhalen door een scan uit te (laten) voeren op bijvoorbeeld de tekst in afbeelding of PDF-bestand.

Basisprincipes

Er zijn een aantal basisprincipes waar wij ons graag aan houden:

 • We beperken het aantal variaties in grootte en type
 • Gekozen letterfonts worden consequent toegepast
 • Kopjes zijn minimaal 2 punt groter dan de alineatekst
 • Voor kopjes gebruiken we voorgeprogrammerde lettergroottes (dus geen vet of cursief)
 • Introteksten zijn vet gedrukt
 • We houden rekening met toegankelijkheid met name in korpsgrootte en contrast

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal een overzicht van alle tips, ideeën en ontwikkelingen. Zo blijf je werken aan je website, handig toch?

Inschrijven

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal een overzicht van alle tips, ideeën en ontwikkelingen. Zo blijf je werken aan je website, handig toch?

Inschrijven
1