Mobile first
Mobile first

Mobile first

Pixel Creation gelooft in de kracht van websites op internet. Websites die goed functioneren op mobiel, tablet en beeldscherm. Websites die iedereen op alle devices goed kan gebruiken.

Waarom geen app?

Als je als organisatie een app gebruikt voor je leden (bijvoorbeeld een app voor leden) dan staat alle content in de app en dus niet online. Hetgeen waarmee je het verschil kunt maken is juist de content. Met content wordt je vindbaar. Als je dus met een app werkt dan staat alles wat in de app staat niet online en daarmee mis je leads en prospects. Apps zijn voor leden, klanten of relaties die je al hebt. Een website vergroot je wereld en is er voor leads, prospects, nieuwe klanten.

En dan is er nog een nadeel aan apps. Oudere mensen kunnen de app niet op hun computer zetten. En jongere mensen trouwens ook niet; een app is er voor je mobiel en niet voor je laptop. Qua toegankelijkheid is een app dus heel erg in het nadeel ten opzichte van een website.

Mobile first

Waar de app het op wint is dat iedereen altijd een mobiel op zak heeft en dat gaat met een laptop nu eenmaal lastig. En nu komen we bij ‘Mobile first’. Webbouwers hebben er iets op gevonden om de concurrentie met apps te kunnen winnen; mobile first! Mobile first wil zeggen dat een website zo gebouwd wordt dat deze praktisch als een app te gebruiken is. In eerste instantie qua look & feel en in tweede instantie qua functionaliteiten.

Mobile first is de norm

Al bijna 15 jaar krijgen mobiele websites voorrang van Google. Met een mobile first design komt jouw site altijd van rechts (bij ons dan). Kies je ervoor om je website op mobiel goed te laten werken dan is dat niet alleen een goede keuze voor de gebruiker maar het helpt je ook om goed gevonden te worden.

Bij responsive webdesign bepalen zowel verhouding als formaat van je beeldscherm hoe de website wordt weergegeven. Een responsive design houdt dus rekening met de verschillende schermen waarop de website vertoond kan worden. Maar een ‘mobile first’ design gaat verder. Onze webdesigner focust zich primair op mobiel en pas daarna op het scherm. Stel je wilt een call-to-action op je mobiel onder de tekst weergeven dan bekijk je daarna hoe je dezelfde pagina toont op een groot scherm.

Als wij een mobile first ontwerp maken moeten we vooraf precies weten wat welke boodschap je wilt overbrengen en wie je doelgroep is. Omdat we niet veel ruimte hebben op het scherm van een mobiel is ‘less is more’ van toepassing. Omdat wij ervoor zrogen dat wij vooraf heel goed helder hebben wat de propositie is van jouw bedrijf of organisatie kunnen wij een goed mobile first ontwerp opleveren zodat jouw boodschap goed overkomt op de mobiele telefoon van jouw klant.

Content first

Een klein scherm heeft niet zoveel ruimte. Je moet in het ontwerp dus goed uitdenken wat je toont op welke plek. Om je boodschap goed en snel over te brengen maak je een ontwerp waarbij de content voorop staat. Als dit voor de mobiele versie bedacht is kan het daarna voor het grote scherm verder aangevuld worden met minder relvante elementen. Deze werkwijze is de basis voor de term ‘mobile first’.

Shortcut op je mobiel

Om de gebruiker nog meer te betrekken bij jouw merk kun je vragen om een snelkoppeling (shortcut) op het scherm van je mobiel te plaatsen. Dit werkt bij Apple anders dan bij Android, maar je kunt dus altijd een soortement van ‘app-icon’ gebruiken. Wij kunnen via de code van de website bepalen hoe het ‘app-icon’ eruit ziet. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend als bij een ‘echte’ app maar het kan dus wel.

Webapp versus ‘echte app’

Mobile first design is een designmethodiek waarbij de ontwerper de vormgeving op mobiel als uitgangspunt neemt. Met een shortcut op je scherm krijg je zo de beleving alsof je een app aanroept. We noemen een website die je op deze manier gebuikt wel een webapp. Een webapp is geen echte app maar het lijkt op een app, de techniek is gewoon HTML/CSS en PHP; een website dus. Echte apps staan geïnstalleerd op je mobiel en kunnen daardoor ook functies van je mobiel aanroepen. Zo kan een app je hartslag meten, bepalen hoe hoog je in de bergen zit of in welke windrichting je jezelf verplaatst. Al deze zaken kan een webapp niet. Sommige functies van je mobiel kunnen toch aangesproken worden. Zo kun je vanuit een webapp wel een foto maken bijvoorbeeld. Heb je specifieke vragen over wat wel en wat niet kan neem dan contact met ons op. Er zijn mogelijkheden om je mobiel aan te sturen vanuit een webapp; heb je hier vragen over dan helpen we je er graag mee!

Meer resultaat uit jouw website?

Wil jij meer resultaat uit jouw website? We helpen je graag met het realiseren van meer traffic en leads. Van een nieuwe website tot en met het schrijven van teksten en uitrollen van campagnes! Full-service.

Contact

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Meer resultaat uit jouw website?

Wil jij meer resultaat uit jouw website? We helpen je graag met het realiseren van meer traffic en leads. Van een nieuwe website tot en met het schrijven van teksten en uitrollen van campagnes! Full-service.

Contact
1