Vector, nooit pixelig!
Nooit pixelig

Vector, nooit pixelig!

Een vector is een wiskundig concept dat een grootheid met grootte en richting vertegenwoordigt. In afbeeldingen gebruiken vectorbestanden lijnen en curven om afbeeldingen te maken, waardoor ze oneindig vergroot kunnen worden zonder kwaliteitsverlies.

Voordelen van vector

Voordelen van werken met vectorbestanden:

  • Schaalbaarheid: Het formaat van vectorafbeeldingen kan onbeperkt worden aangepast zonder kwaliteitsverlies, waardoor ze ideaal zijn voor logo’s en illustraties.
  • Scherpte: Ongeacht hoeveel ze worden vergroot, vectorbestanden behouden hun scherpte en helderheid.
  • Geen pixelvorming: In tegenstelling tot rasterafbeeldingen hebben vectoren geen last van pixelvorming wanneer ze worden opgeschaald.
  • Kleine bestandsgrootte: een vectorbestand is nooit een groot bestand. Een ‘hoge resolutie’ jpg of png kan behoorlijk zwaar en dus traag worden. Een vectorbestand is altijd klein en licht/snel.

Samenvattend zijn vectoren cruciaal voor het maken van hoogwaardige, schaalbare afbeeldingen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Wanneer toepassen?

Als het mogelijk is werken wij met vector bestanden. Vector bestanden worden door ons dus niet alleen gebruikt voor drukwerk maar ook online. Voor drukwerk gebruiken we EPS-bestanden, voor online gebruiken we SVG-bestanden. Logo’s en iconen worden als vectorbestand in de website geplaatst. Vector bestanden zijn vrijwel uitsluitend zogenaamde ‘flat design’ afbeeldingen. Vlakke kleuren met scherpe randen; daar zijn vector bestanden goed in. Een verloop kan lastig zijn, zoals bijvoorbeeld bij het logo van de Rabobank.

Wanneer niet toepassen?

Vector bestanden zijn dus uitermate geschikt voor weergave van logo’s en icons. Foto’s kunnen geen vector zijn. Een foto is meestal een JPG of PNG.

Vector service

Wil je een strak logo laten maken? Een logo dat altijd scherp blijft? Ook als je deze enorm uitvergroot? Wij hebben de kennis en kunde in huis om jouw vectorlogo of vectoricon te ontwerpen. Ook kunnen we bestaande logo’s omzetten naar vectoren of bestaande vectoren aanpassen. Verder hebben we de beschikking over een grote database met icons en logo’s, allemaal in vector-formaat.

Logo op de gevel?

Een vector logo kun je gebruiken voor drukwerk of voor op je website. Maar een vectorlogo is ook geschikt om bijvoorbeeld kunststof letters mee te maken, zoals wij voor VRZRGD hebben gedaan! Wil je jouw logo ook gebruiken voor drukwerk, signing of voor online toepassingen? Neem contact met ons op en we helpen je graag om deze kwaliteitsslag te maken!

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal een overzicht van alle tips, ideeën en ontwikkelingen. Zo blijf je werken aan je website, handig toch?

Inschrijven

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal een overzicht van alle tips, ideeën en ontwikkelingen. Zo blijf je werken aan je website, handig toch?

Inschrijven
1