Made in [Arnhem]
Made in [Arnhem]

Made in [Arnhem]

Wij ontwikkelen graag een logo en een slogan voor jouw bedrijf. Heeft gemeente Arnhem wel een logo en een slogan?

Logo en slogan van Nederlandse gemeenten

Nederlandse gemeenten hebben van oudsher traditiegetrouw een wapenschild als logo. Na 2000 zijn steeds meer gemeenten overgestapt naar een nieuw, moderner logo met daarbij een moderne slogan; dit is meestal ook vastgelegd als ‘het officiële logo’. Vaak wordt het oude wapenschild nog wel gebruikt, naast het officiële logo.

Wapen van Arnhem uit de 16e eeuw

Gemeente Arnhem heeft een wapen zoals veel gemeenten. Het wapen bestaat uit een wapenschild met kroon, vastgehouden door twee leeuwen. Het wapenschild zelf is blauw met daarop een zilveren arend met twee koppen. Het wapen van Arnhem is niet heel oud. Op 20 juli 1816 is het officieel vastgesteld. Aangenomen wordt dat het familiewapen van de familie Van Arnhem model gestaan heeft voor het Arnhemse wapenschild.

De leeuwen aan beide zijden van het schild staan symbool voor het vermogen jezelf te verdedigen en van je af te bijten. Leeuwen werden al in de riddertijd als symbool gebruikt. Bijzonder is dat de leeuwen die in de veel wapens gebruikt worden een extra lange nek hebben. Ik denk dat de leeuwen in het wapen van Arnhem ook een beeltenis zijn van deze leeuwen met lange nek (Panthera leo melanochaita). Deze leeuwensoort is helaas uitgestorven. In Naturalis is een opgezet exemplaar aanwezig in de topstukken collectie van het museum.

Slogan van de gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem heeft een moderne slogan; ‘Made in [Arnhem]’. Maar we hebben ook nog een oude slogan: ‘Arnhem, de genoeglijkste’. Voordat we verder inzoomen op ‘Made in [Arnhem]’ eerst even op zoek naar de oorsprong van ‘Arnhem, de genoeglijkste’.

Arnhem, de genoeglijkste

Op de buitenmuur van het Duivelshuis in Arnhem staat de tekst ‘Arnhem de genoeglijkste’.  In het hertogdom Gelre zijn er vier kwartieren met elk een eigen slogan; Nijmegen, de oudste, Roermond de stoutste (dapperste), Zutphen de rijkste en Arnhem de genoeglijkste. De tekst ‘Arnhem de genoeglijkste’ is begin 16e eeuw op het Duivelshuis gezet, in de tijd dat de Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossem eigenaar werd van het Duivelshuis.

Maarten van Rossum was namens hertogdom Gelre in een oorlog met Holland verwikkeld. In die strijd zette Holland een nieuw wapen in: de boekdrukkunst. Overal werden pamfletten opgehangen waarop Maarten van Rossem als een meedogenloos monster werd afgeschilderd. Maarten kon zelf niet heel ‘genoeglijk’ leven en zijn boosheid op alles en iedereen is af te lezen aan de saters (waterafvoer beeldjes) op het Duivelshuis. Aan deze ‘duivels’ heeft het Duivelshuis zijn naam te danken.

Made in [Arnhem]

Gemeente Arnhem bouwt al jaren aan een imago van groene, innovatieve stad. Een stad waar producenten van producten en leveranciers van diensten intensief samenwerken met bedrijven die zich richten op innovatie en de combinatie van design en techniek. De slogan ‘Made in [Arnhem]’ wil zeggen: het wordt in Arnhem gemaakt. Arnhem is een innovatieve stad. Arnhem helpt kleine en kansrijke ondernemingen. In Arnhem wordt samengewerkt door bedrijven uit verschillende bedrijfstakken. Je komt ‘Made in [Arnhem] overal tegen. Zeker in het Modekwartier en op bedrijvenparken als Arnhems Buiten en IPKW; hier worden daadwerkelijk nieuwe methodes en nieuwe technieken ingezet om samen inhoud te geven aan ‘Made in [Arnhem]. Omdat Pixel Creation ook een creatief bureau is dat zich bevindt op het snijvlak van design en techniek spreekt deze slogan ons erg aan, maar Arnhem ‘de genoeglijkste’ is stiekem toch ook best mooi!

Branding Gemeente Arnhem

Het bedenken van een beeldmerk, van een logo of van een slogan draagt bij aan het imago van je bedrijf of organisatie. Bij de gemeente Arnhem zien we dat de slogan ‘Made in [Arnhem] ook echt inhoud krijgt doordat het gebruikt wordt door bedrijven en burgers. Het bedenken van logo en slogan is één maar het implementeren en ernaar handelen is twee! In de gemeente Arnhem zien we dat het goed werkt. Wil je als bedrijf je imago oppoetsen? Wij ontwerpen graag een nieuw, fris logo met een pakkende en unieke slogan. Zo zet je jouw bedrijf in Arnhem en daarbuiten opnieuw op de kaart en dat werkt!

Logo ontwerp

Bekijk logo's die wij hebben ontworpen en laat je inspireren!

Logo ontwerp

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Logo ontwerp

Bekijk logo's die wij hebben ontworpen en laat je inspireren!

Logo ontwerp
1