Wie ben jij?
Wie ben jij?

Wie ben jij?

Hoe veilig zijn jouw privacygegevens online? Hoe weet je zeker dat je veilig inlogt en hoe weet de instantie waarop je inlogt wie jij bent?

DigiD

Als je inlogt op een website van de overheid gebruik je DigiD als verficatie. Zo weet je zeker dat je veilig inlogt en de overheid weet wie jij bent. Two-Factor-Authenticatie is standaard bij DigiD, dus je moet altijd ook een mobiele telefoon erbij hebben om te kunnen inloggen. Naast DigiD zijn er nog enkele andere officiele persoons verificatie systemen in omloop; bijv. Digidentity en eHerkenning. Deze twee diensten gebruik je als werkgever om bijvoorbeeld in te loggen op de website van het UWV.

Geanonimiseerde gegevens

Als je niet op een website van de overheid komt kan de eigenaar van de website in principe niet weten wie je bent. Natuurlijk wordt dat anders zodra je inlogt in je account. Maar in essentie kan elke website informatie over jou verzamelen en deze ook gebruiken. Hiervoor gebruikt de website technische gegevens die meegestuurd worden als je een website bezoekt. Je IP-adres en cookiegegevens worden meegestuurd bij elk bezoek. Met name je browsergedrag speelt een rol;  als je tijdens het internetten ingelogd bent met je Google account dan weet Google wie je bent. Veel van jouw persoonsgegevens worden vervolgens geanonimiseerd doorgegeven aan het Google Analytics account van de eigenaar van de website.

Gebruikers profielen

Deze kan dan bijv. kan zien wat de leeftijdsopbouw is van de bezoekers met een Google account; dit geeft een goed beeld over de variatie aan bezoekers. Veel websites verzamelen informatie over de bezoekers om profielen op te bouwen voor gerichte advertenties, personalisatie van inhoud en gebruikersanalyse. Bedrijven kunnen ook externe gegevensbronnen gebruiken om een breder beeld te krijgen van gebruikers, inclusief demografische informatie die mogelijk uw nationaliteit kan onthullen. Als gebruiker heb je in principe wel heel wat opties om je privacy te beschermen, maar daar moet je wel wat moeite voor doen. Je kunt je online identiteit enigszins anonimiseren door technische maatregelen te nemen, zoals het gebruik van VPN’s of anonieme browsers.

Juridische overwegingen

Wetten in sommige landen vereisen dat websites specifieke maatregelen nemen met betrekking tot gebruikersgegevens, afhankelijk van hun nationaliteit of locatie. Dit kan betrekking hebben op zaken als gegevensbescherming, cookiebeleid en toestemmingsvereisten. Sommige websites kunnen inhoud of functionaliteit beperken op basis van de nationaliteit van gebruikers, als gevolg van regionale wetgeving of licentieovereenkomsten. In Nederland is het voor de website beheerder over het algemeen heel gemakkelijk om een schat aan bezoekersinformatie te verzamelen.

Geolocatie

Sommige websites passen hun inhoud aan op basis van geolocatie, wat kan betekenen dat gebruikers verschillende versies van de website zien op basis van hun land.

Dit kan invloed hebben op zaken als beschikbaarheid van producten, prijzen en taalkeuze. Zo kan het zijn dat dezelfde bank in verschillende landen een ander prijskaartje krijgt.

Verenigde Staten

De techreuzen uit Amerika hebben een stevige greep op de Nederlandse markt. Dat geldt voor hardware en software (Apple, Microsoft) maar ook voor internetdiensten, cloudoplossingen en beveiligingsprotocollen. Digitale gegevens met gevoelige informatie kunnen in bepaalde gevallen door de Amerikaanse overheid ingezien worden.

De politiek ziet steeds beter in dat wij ons hierin afhankelijk hebben opgesteld en regelmatig worden kamervragen gesteld over wat hiervan mogelijke gevaren zijn en hoe hiermee om te gaan.

Rol Pixel Creation

Binnen het team van Pixel Creation hebben wij een schat aan kennis over hoe je website beveiligd kan worden, hoe we persoonsgegevens kunnen bescheren of hoe je juist handig gebruik kunt maken van alle beschikbare informatie. Wij helpen je graag met allerlei vraagstukken omtrend beveiliging, gebruikersprofielen, analyse van bezoekersinformatie etc. Daarbij staat voor ons altijd voorop dat wij integer met persoonsgegevens omgaan en daarnaast kijken we sterk naar de kosten in relatie tot de baten. Je e-mail via Microsoft is wat ons betreft prima beveiligd ook al worden hiervoor Amerikaanse datacenters gebruikt. Maak jij je zorgen over je privacy op internet? Neem contact met ons op en we bekijken of je zorgen terecht zijn en hoe we je hiermee kunnen helpen.

Wil jij jouw doelgroep beter begrijpen?

Wij helpen je graag bij het uitvoeren van een doelgroep onderzoek waarmee jij jouw doelgroep niet alleen bereikt, maar ook weet te overtuigen.

Neem contact op

Blog Webdesign, webdevelopment en heel veel meer!

Wil jij jouw doelgroep beter begrijpen?

Wij helpen je graag bij het uitvoeren van een doelgroep onderzoek waarmee jij jouw doelgroep niet alleen bereikt, maar ook weet te overtuigen.

Neem contact op
1